Separatory tłuszczu
ZASTOSOWANIE SEPARATORA SUBSTANCJI TŁUSZCZOWYCH ORAZ SKROBI
Urządzenie przeznaczone jest do oczyszczania ścieków technologicznych pochodzących między innymi z hoteli, barów szybkiej obsługi, restauracji, miejsc zbiorowego żywienia, rzeźni, ubojni, przetwórni spożywczych, itd.
Podstawowym zadaniem separatora tłuszczu jest zatrzymanie wszystkich cząstek stałych, tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
DOBÓR URZĄDZEŃ
Norma DIN 4040 oraz norma PN EN 1825, według której budowane są nasze separatory tłuszczu wyszczególnia cztery podstawowe kryteria właściwego doboru urządzeń:
- maksymalny dobowy przepływ ścieków
- temperatura ścieków
- zawartość tłuszczu w ściekach
- zawartość detergentów w ściekach
MONTAŻ
Separatory są dostarczane na budowę jako kompletne urządzenia.
Ich instalacja polega na:
- umieszczeniu separatora w przygotowanym wykopie
- podłączeniu króćców separatora z przewodami kanalizacji
- starannym zasypaniu separatora piaskiem stabilizowanym.
Szczegółowe wytyczne dotyczące montażu zawarte są w dokumentacji techniczno-ruchowej (DTR).
KONSERWACJA SEPARATORÓW
Serwis polega na okresowym opróżnianiu zatrzymanych w urządzeniu odpadów oraz czyszczenia wnętrza separatora. Periodyczność czyszczenia zależy od szybkości gromadzenia się odpadów. Powinno być ono przeprowadzane zawsze po wypełnieniu przez osady połowy objętości osadnika lub wyczerpaniu w 4/5 maksymalnej pojemności przetrzymania olejów, lecz nie rzadziej niż raz w roku. Po oczyszczeniu należy separator napełnić wodą.