Separatory tłuszczu

 

 

ZASTOSOWANIE SEPARATORA SUBSTANCJI TŁUSZCZOWYCH ORAZ SKROBI 

 

Urządzenie przeznaczone jest do oczyszczania ścieków technologicznych pochodzących między innymi z hoteli, barów szybkiej obsługi, restauracji, miejsc zbiorowego żywienia, rzeźni, ubojni, przetwórni spożywczych, itd.

Podstawowym zadaniem separatora tłuszczu jest zatrzymanie wszystkich cząstek stałych, tłuszczy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. 

 

DOBÓR URZADZEŃ

 

Norma DIN 4040 oraz norma PN EN 1825, według której budowane są nasze separatory tłuszczu wyszczególnia cztery podstawowe kryteria właściwego doboru urządzeń:

  • maksymalny dobowy przepływ ścieków
  • temperatura ścieków
  • zawartość tłuszczu w ściekach
  • zawartość detergentów w ściekach

 

 

MONTAŻ

 

Separatory są dostarczane na budowę jako kompletne urządzenia.

Ich instalacja polega na:

  • umieszczeniu separatora w przygotowanym wykopie
  • podłączeniu króćców separatora z przewodami kanalizacji
  • starannym zasypaniu separatora piaskiem stabilizowanym.

Szczegółowe wytyczne dotyczące montażu zawarte są w dokumentacji techniczno-ruchowej (DTR).

 

 

KONSERWACJA SEPARATORÓW

 

Serwis polega na okresowym opróżnianiu zatrzymanych w urządzeniu odpadów oraz czyszczenia wnętrza separatora. Periodyczność czyszczenia zależy od szybkości gromadzenia się odpadów. Powinno być ono przeprowadzane zawsze po wypełnieniu przez osady połowy objętości osadnika lub wyczerpaniu w 4/5 maksymalnej pojemności przetrzymania olejów, lecz nie rzadziej niż raz w roku. Po oczyszczeniu należy separator napełnić wodą.

 

Karta produktu.pdf

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.